Generalitat de Catalunya - www.gencat.catAquest web ja no és operatiu. Accediu a www.icgc.catInici  >   Mapes escolars i divulgació  >   Esdeveniments  >   Agenda 2015  >   Exposició "El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya"

Exposició "El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya"

Exposició organitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

L'any 1914, la Diputació de Barcelona, en el marc de la Mancomunitat i amb la supervisió científica de l'Institut d'Estudis Catalans, organitzà un servei geogràfic i un servei geològic per a la publicació d'un mapa de Catalunya a escala 1:100.000 en les seves versions geogràfica, geològica i agronòmica. Un mapa que havia de tenir un doble ús: com a eina de treball i com a símbol de país.

La supressió de la Mancomunitat arribà quan la publicació del mapa tot just havia començat i ja se n'havien publicat alguns fulls. Malgrat això, el projecte -la versió geogràfica però no les versions geològica i agronòmica- tingué continuïtat i es va mantenir viu durant l'etapa primoriverista, experimentant posteriorment una nova embranzida en temps de la Generalitat republicana per acabar desapareixent sota la dictadura franquista. El mapa quedà inacabat i, del total de 43 fulls de la sèrie, només se n'havien pogut publicar 11 de la versió geogràfica i 5 de la versió geològica. En canvi, el servei geogràfic, passant per diverses etapes, ha continuat fins avui.

Aquesta exposició commemora el centenari de l'inici dels serveis geogràfic i geològic de la Mancomunitat de Catalunya, centenari que coincideix amb la creació de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, institució hereva d'aquells serveis pioners.

Entrada lliure.

Lloc: seu de l'ICGC.

Dates: del 12 de febrer fins al 14 de desembre de 2015

Horari: de dilluns a divendres, de 9:00 a 18:00 hores.

Per a visites concertades, adreceu un correu electrònic a cartoteca@icgc.cat

Visita virtual

 

Cartell de l'exposició

Díptic de l'exposició 

12/02/2015 09:00
14/12/2015 18:00
Jornada de treball

Web ICGC 1.0 © 2015 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, NIF Q-0801980-D

Avís Legal | Galetes | Sobre el web | Accessibilitat | Política ambiental i de seguretat i salut laboral